Ziraat Bankası ve Halkbank'ın özelleştirilmesi, Pamukbank ve Vakıfbank'ın çözüme kavuşturulmasına ilişkin bir karar alınıncaya kadar ertelendi.

Haber Giriş : 19 Aralık 2003 13:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Bankası ve Halkbank'ın özelleştirilmesi, Pamukbank ve Vakıfbank'ın çözüme kavuşturulmasına ilişkin bir karar alınıncaya kadar ertelendi.

Merkez Bankası para politikasının, 2003 sonu için yüzde 20 ve 2004 sonu için yüzde 12 seviyesindeki enflasyon hedeflerinin tutturulmasına odaklanmaya devam edeceği vurgulandı.
Devlet Bakanı Ali Babacan ile Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti imzasıyla, 6. gözden geçirmeye ilişkin 31 Ekim'de IMF'ye sunulan niyet mektubuna göre, Eylül sonuna ilişkin para ile alâkalı bütün program hedeflerinin tutturulması, enflasyon hedefine ulaşılacağına ilişkin görünümü güçlendirdi.
Bu durum faiz oranlarının sürekli olarak düşürülmesine imkan tanıdı. Son günlerde Türk lirası cinsinden mevduata olan talebin artışı göz ününe alınarak, Aralık ayı sonuna ilişkin para tabanı hedefleri bu doğrultuda değiştirildi.
Döviz kurundaki aşırı oynaklığı azaltmak için bir kaç durumda müdahale edilmiş olmasına rağmen, benzer ihtiyari müdahaleler, kesin şekilde sınırlı tutulacak.
8.5 milyar dolarlık finansman paketine ilişkin ABD yetkilileriyle mutabakata varılırken, 2004 yılına ilişkin borçlanma stratejisi, söz konusu kaynakların kullanımına bağlı kalınmaksızın hazırlandı. Ancak söz konusu finansman kaynağından çekiş yapılması halinde, bu tutar, borcun azaltılmasında kullanılacak.
Mektuba göre, BDDK'nın bağımsızlığı güçlendiriliyor. BDDK'nın dahil olduğu davaların hızlandırılmasına yönelik hukuki değişikler TBMM'ye sevkedilmiş olup, bu düzenlemelerin kısa sürede kabul edilmesi bekleniyor. Söz konusu yasal değişiklikler, ''Danıştay nezdinde BDDK dahil bağımsız düzenleyici kurullara karşı yürütülen davalar konusunda
uzmanlaşmış bir daire oluşturulması, BDDK'ya karşı açılan idari davaların görüşülmesinin kesin mühletler konulması süretiyle hızlandırılması, BDDK'nın yürütmenin durdurulmasına yönelik başvurular hususunda bilgilendirilmesi ve nihai kararlar verilmeden önce
tarafların dinlenmesini (duruşma yapılması)'' içeriyor.
BDDK'nın bağımsızlığının korunmasını teminen, bağımsız kurulları da kapsayan yeni Kamu Maliye Yönetim ve Kontrol Kanunu (KMYK) çerçevesinde, BDDK'nın bütçesinin doğrudan TBMM'ye sunulması sağlandı.
Benzer şekilde (BDDK dahil) bağımsız kurullara ilişkin KMYK ile uyumlu yeni bir çerçeve kanun üzerinde çalışılmakta.
Yapı Kredi bankası için kurulan gözetim komitesi, ilk raporunu yayımladı. Söz konusu rapor, bankanın sabit varlıkları ve iştiraklerini satmak suretiyle bilançosunu iyileştirmeye devam ettiğini teyit ediyor.
Pamukbank'ın satış süreci, 2003 yılı Aralık sonuna kadar sonuçlanma aşamasına getirilecek. Tercih edilen yol, bankanın kalan tüm varlık ve yükümlülüklerinin geçiş bankası durumundaki Bayındırbank'a transfer edilmesi suretiyle satılması. Satış sürecinin
tamamlanamaması halinde Pamukbank, birleşme veya tasfiye yöntemiyle çözüme kavuşturulacak. Hazine, çözüme kavuşturulma stratejisini kolaylaştırmak amacıyla gerekli kamu menkul kıymetlerini ihraç edecek.

İmar Bankası'nda, ödeme yapılabilecek mudilere yönelik bir plan uygulanmaya başlandı. Bankada oluşan zararla ilişkin detaylı incelemeyle, kamuya olan yükü azaltma üzere, alacakları mümkün olan en yüksek düzeyde tahsil edebilmek amacıyla, gerekli tüm kaynaklar seferber edilecek. BDDK'nın talebi üzerine, İmar Bankası olayından çıkartılacak dersler ile denetim çerçevesinin, banka dış denetimleri ve finansal piyasaların denetlenmesi ile ilgili diğer kuruluşların güçlendirilmesine ilişkin bağımsız bir araştırma başlatılacak.
Bulgular, denetim fonksiyonlarının güçlendirilmesine yönelik kullanılacak ve rapor 2004 Mayıs sonuna kadar yayımlanacak.
Vakıfbank'ın satışına ilişkin hazırlıklarda ilerleme kaydedilirken, Vakıfbank'ın finansal durumu ve piyasa değerini belirlemek üzere, 2004 yılı Şubat sonuna kadar iki inceleme yapılacak.
Bu çalışmanın sonucuna göre, incelemenin tamamlanmasından sonraki bir ay içerisinde, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün sahip olduğu hisselerin satışına ilişkin yöntem belirlenecek

Ziraat Bankası ve Halkbank'ın özelleştirilmesi, Pamukbank ve Vakıfbank'ın çözüme kavuşturulmasına ilişkin bir karar alınıncaya kadar ertelendi.
Bu arada Bankalar Yeminli Murakıpları, kamu bankalarının yılın ilk altı ayındaki kredi verme işlemlerinin ticari bankacılık esasları çerçevesinde gerçekleştirildiğini teyid etti.
Mektuba göre ayrıca, Banka aracılık faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla, finansal işlem vergileri daha da düşürülecek. Bazı damga vergileri 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren kaldırılacak. Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi ve Banka Sigorta
Muameleleri Vergisi (BSMV) dahil, diğer aracılık vergilerinin de kademeli olarak ve zamana yayılarak azaltılması düşünülüyor.
Bankacılık sisteminin reforma tabi tutulması ve denetleme çerçevesinin güçlendirilmesine yönelik gerekli diğer tedbirler de alınıyor. Banka-dışı kredi kuruluşlarının düzenleme ve denetim sorumluluğunun, 1 Ocak 2004 tarihinden geçerli olmak üzere, Hazine
Müsteşarlığı'ndan BDDK'ya devredilmesine ilişkin kanun TBMM'ye sunulacak. Nominal değeri 330 milyon dolar tutarındaki kredi portföyleri (TMSF varlıkları), nihai teklifler 8 Aralık 2003 tarihine kadar alınmak üzere satışa sunuldu.
Özel sektörün ekonomideki rolünün daha da arttırılmasına teminen, önemli Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nin özelleştirilmelerinin kısa sürede tamamlanması bekleniyor
Ayrıca Türkiye'deki iş ortamının geliştirilmesine devam ediliyor.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber